Den tætte by

I løbet af de sidste to år med Covid-19 der fyldte verdenen rundt, har vi lært, at afstand mellem mennesker til tider kan være en ganske god idé. Man er blevet vant til skilte såsom: “Husk to meters afstand”, “Max. 40 personer i lokalet”, “Hver anden stol må ikke benyttes”. Derudover beretter ejendomsmæglere om, at husstande flytter fra byerne og ud på landet hvor der er luft. Væk fra trængsel og ud hvor der er plads, er altså en tendens der både sås ved pandemien, men som også observeres i boligbranchen.

Men hvor i Danmark bor vi egentlig tættest? Og hvor er der flest mennesker på mindst plads?

Vi har ønsket at undersøge vores undren vha. vores datasystem.

Man kan ikke svare på spørgsmålet uden at definere hvor stort et område man ønsker at kigge på? Så lad os starte med zoom ud.

Et opslag hos Danmarks Statistik viser, at der er flest mennesker pr. areal i Frederiksberg Kommune. (12.064 personer pr. km2.) Det giver i sig selv god mening, da der på Frederiksberg nærmest ikke er steder (på nær nogle få parker) hvor der ikke er opført beboelsesejendomme. Men, der bor jo ikke lige mange mennesker alle steder i alle dele af Frederiksberg, så hvor er det tættest?

Kigger man på et område på 2.000 x 2.000 meter (4 km2), ender man med et felt der går fra Frederiksberg Rådhus i det nederste venstre hjørne og op mod Nørrebro og ind mod søerne i København. I dette felt bor ca. 65.000 personer.  (16.250 personer pr. km2)

frb2
Frederiksberg med rådhuset i nederste venstre hjørne.

Vælger man at gøre feltet mindre og kun kigger på 1.000 x 1.000 meter (1 km2), er det tætteste område dog et sted i Københavns kommune. Feltet ligger i den nordlige del af Amager, med DR Byen i vest og med Amagerbrogade skærende ned i midten. Her bor der ca. 25.000 personer (25.000 personer pr. km2). 

Nordlige del af Amager. I nord kan se Christianshavn og i det nederste venstre hjørne DR Byen.

Ved 500 x 500 meter (0,25 kvm2), er vi stadig i København. Feltet ligger på Vesterbro mellem Vesterbrogade i Nord og med Sønder Boulevard i syd. Her bor ca. 8.000 personer (32.000 personer pr. km2).

Vesterbro i København med Hovedbanegården i øverste højre hjørne

Med et areal på 200 x 200 meter (40.000 m2) er det tætteste området stadig i København – i den sydlige del af Ørestad. Hvor de andre områder er blevet bygget i begyndelsen af 1900-tallet, er boligerne i denne del af København maksimalt 15 år gamle. På et område der er 100 gange mindre end hvor vi startede, bor ca. 2.500 mennesker. Tætheden er med andre ord fire gange så høj som området på Frederiksberg (62.500 personer pr. km2).

Ørestad Syd

Det er først når vi kommer ned på 100 x 100 meter (10.000 kvm2) at vi kommer ud fra København. Vi skal dog ikke langt væk, for området ligger i Hvidovre Kommune, nærmere bestemt i Avedøre. Området der består af almene boliger, blev bygget i fra 1972 til 1982. Inden for 100 x 100 meter bor her ca. 1.500 personer. Det giver en tæthed på 150.000 pr. km2.

Nummer to og tre på listen med 100 x 100 meter områder, består primært af boliger til unge, henholdsvis Grønjords Kollegiet på Amager og BaseCamp i Lyngby.

Aarhus Ø på 18.plads er det eneste område ud af de 20 tætteste steder, der ikke ligger i hovedstadsområdet. 

Med både Ørestad, Aarhus Ø og Sydhavnen i København på listen, er det i hvert fald tydeligt at vi ikke har opgivet at bygge tætte byer.